Sänk din räntekostnad - Tips inför bolåneförhandlingen

Vid ägande av ett hus med bolån så vill man ju såklart ha låg bolåneränta för att på så sätt inte ha så höga räntekostnader. Jag och min sambo tog tag i förhandling av bolåneräntan i juli och fick på så sätt en minskning av räntekostnaden med 9 000 kronor om året. Det gör väldigt stor skillnad!

 

Här kommer några tips inför att sänka sin ränta på bolånet:

 

Förbered dig 
Visa banken att du har koll på din ekonomi! Ta fram uppgifter om din lön, skulder, tillgångar och andra investeringar/projekt som kan vara av intresse. Punkta upp dessa och ha med dig till mötet alternativt skriv ner dom i mail.

 

Ta kontakt med flera banker
Att förhandla om bolåneräntan kan vara riktigt tufft och ta på krafterna därför att det kan behövas några telefonsamtal/mail innan ett erbjudande om lägre ränta kommer.

 

Det är bra att ta kontakt med en eller två banker som man inte har sitt bolån hos för tillfället. När banken/bankerna har meddelat vad de kan erbjuda för ränta så är ett tips att ta kontakt med sin nuvarande bank för att på så sätt se om de kan erbjuda samma, eller allra helst, lägre ränta. Banken är förmodligen väldigt belägen att få behålla dig/er som kund och bör kunna sänka räntan vid förhandling!

 

Rörlig eller bunden ränta?
Jag skulle säga att svaret på den frågan naturligtvis är i vilket läge i livet du är i.

 

Har du nyss köpt hus eller bostadsrätt med höga lån, samtidigt som du har små barn kanske det är rätt bra att ha bunden ränta på bolånet. Då får du koll på månadskostnaden för räntorna i åtminstone tre år framåt (eller vilken bindningstid du nu väljer).

 

Har du däremot bra koll på din ekonomi med marginaler och har utrymme för lite svängningar kan rörlig ränta passa bra.

 

För min del finns några tankar kring rörlig och bunden ränta här:

https://pengarmoneypengar.blogg.se/2019/july/bolanerantan-sankt-med-9-000-krar.html#comment


Är det värt att lägga ner så mycket tid och arbete?

Per månad kanske en lägre ränta inte känns som så mycket, efter allt arbete som läggs ner på att ta kontakt med banker m.m. Men tänk på ett år! Tre år! Fem år! Det blir förmodligen flera, flera tusenlappar! Du kan ha så mycket roligare saker för dig än att betala in dessa tusenlappar till banken.

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

PengarMoneyPengar

Välkommen till bloggen om min privatekonomi! Min väg mot höga passiva inkomster.

RSS 2.0