Nettoförmögenhet 31/8-15

I förra månadens sammanfattning hade jag förhoppningar om att jag den här månaden skulle passera gränsen för 500 000 kr. "Börskrasch" kom i vägen.
Nettoförmögenheten landar på 493 117 kr, en minskning med 3 600 kr.
Aktievärdet på aktie- och fonddepån backade cirka 10 000 kr medan ISK-kontot backade cirka 1 000 kr. ISK-kontot räddas av att jag har köpt nya aktier (se tidigare inlägg). Under månaden har jag även fått utdelning från mina Ratos preferensaktier med 250 kr.  
 
 
 
 
 

49,3 % sparas eller amorteras

 
Lönen som landade på mitt konto var 18 752 kr. Jag har fått utdelningar under månaden med 250 kr. 
Jag vill att så mycket som möjligt att dessa kronor ska gå till amortering eller till sådant sparande som är långsiktigt. För augusti blev det 49,3 %. 
 
 
 
Det är första gången som jag räknar ut det här. Tanken är att jag ska fortsätta i flera år framöver. 
Just nu och några månader framöver är målet att jag ska spara 50 % av nettolön + utdelningar. 

Påminnelse: långsiktighet

Har ni gripits av panik angående börsfallet? Om inte - bra! Annars är det lätt hänt när raset tas upp på radionyheterna och nätets tidningar har stora rubriker. 

Aktieköp och aktieinnehav innebär väldigt mycket psykologi. Om jag får spekulera fritt så är det säkert många som har varit oroliga idag. De flesta har sett sitt aktievärde sjunka flera tusen kronor samt flera procent. Velat mellan att ha kvar aktierna eller sälja snabbt som tusan för att inte riskera att aktierna ska sjunka ännu mer i värde. 

Jag hoppas verkligen att många av mina läsare ser rekylen neråt som ett bra tillfälle att fylla på er portfölj med. Och om börsen kommer fortsätta falla i höst och vinter så är det verkligen köpläge. Det skulle i sådana fall betyda att ni är långsiktiga, precis som jag. Ni kommer tacka er själv om många, många år. 

PengarMoneyPengar

Välkommen till bloggen om min privatekonomi! Min väg mot höga passiva inkomster.

RSS 2.0