Ändrad bolåneränta

På grund av Riksbankens besked om att sänka reporäntan har nu Länsförsäkringar sänkt sin bolåneränta. Från och med idag är 3-månadersräntan 2.20 %! 
 
Eftersom jag inte har förhandlat om min ränta (vilket jag SKA göra snart!!) är det alltså 2.20 % som gäller för mig då jag har ändringsdag av räntan 2014-11-01. Snart (när jag har förberett mig mer) ska jag ta kontakt med min bankman och begära att jag får rabatt på räntan. Jag är ändå nere på en skuldsättningsgrad på 55 % samtidigt som jag har en tillsvidareanställning, vilket bidrar till att banken har en väldigt säker utlåning till mig. 
 
 
Ett räkneexempel: Efter den här månadens amortering har jag 162 500 kr kvar i lån. Med en ränta på 2,20 % blir det en räntekostnad på 298 kr per månad. 

Vilken ränterabatt man kan få genom förhandling vet jag inte riktigt, men ner till 2 % skulle jag gärna vilja komma! Räntekostnaden per månad vid samma lån som ovan blir då 271 kr. 
 
Om man ser på räntekostnaden per månad blir det inte så stor skillnad men under ett år blir det en viss skillnad. När jag ska pruta gör jag det inte enbart för att förbättra min privatekonomi utan även principen - när jag har en så pass lågt belånad bostadsrätt borde jag få ett bra erbjudande från banken. Jag är trots allt inte en dyr kund för banken heller! 
 

IPS - hur ska man agera?

Som ni säkert redan vet så har förslag varit uppe att avdraget för individuellt pensionssparande bantas ner till 150 kr i månaden.  En väldigt stor minskning. Detta händer vid årsskiftet.  Frågan är nu hur man ska agera, det börjar bli dags att upprätta en plan. 
 
Pensionsförsäkringen betalas ut först när man är som minst 55 år. Väldigt långt kvar, i alla fall för min del. Jag gillar inte att pengarna man sparar inte kan tas ut när som helst. Om jag sparar till någonting så brukar det i slutändan också ha gått till det. 
 
För tillfället sparar jag 300 kr per månad i IPS. På kontot har jag ungefär 6 000 kr hittills. 
 
Som jag ser på de just nu så kommer jag avsluta mitt sparande i pensionsförsäkringen. Jag kommer nog istället att börja spara i en ISK, som då ska vara öronmärkt till pensionen. 
Samtidigt amorterar jag på mitt bolån, vilket är väldigt bra inför framtiden. Dessutom har jag ett aktiesparande som är långsiktigt.
 
Hur gör ni andra?

”Ingves chocksänker räntan”

Så lyder en av rubrikerna efter att riksbankschefen Stefan Ingves meddelat att Riksbanken sänker reporäntan till 0 procent. Tidigare var reporäntan 0,25 procent.

 

"Svensk ekonomi är relativt stark och konjunkturen fortsätter att förbättras. Men inflationen är för låg. Riksbankens direktion har därför beslutat att penningpolitiken behöver bli ännu mer expansiv för att inflationen ska stiga mot målet på 2 procent", skriver Riksbanken i sitt räntebeslut.

 

Det ska bli intressant att läsa och lyssna på reaktionerna efter det här beskedet. Själv tror jag att räntesänkningen ökar riskerna för att personer ökar sina skulder ännu mer, till nivåer där det börjar bli ohållbart (framförallt i större städer där bostäder kostar en hel del mer än i småstäder). Det är nog dags att bankerna också tar sitt ansvar och kräver att bolånetagarna bland annat ska amortera.

PengarMoneyPengar

Välkommen till bloggen om min privatekonomi! Min väg mot höga passiva inkomster.

RSS 2.0