Förändring angående mitt bolån

Jag har tidigare skrivit i bloggen om att jag ville minska min amortering på bostadsrätten från 1 625 kr i månaden till 1 100 kr. Det blev dock inte riktigt som jag hade tänkt mig då jag hade förhoppning om att amorteringsminskningen skulle utföras redan vid dragningen i maj men när jag tittade på avin för bolånet som dras nu i juni så står det fortfarande 1 625 kr som amortering. Därför kontaktade jag banken och vi bestämde att jag ska amortera 800 kr från och med dragningen i juni istället. 
 

 
Det talas mycket i media, fikarummen och i hemmen om att svenskarna är överbelånade och borde amortera mer. Den situationen känner jag inte igen mig i vilket gör att jag inte har några problem med att sänka min amortering. Jag har en belåningsgrad på ungefär 50 % räknat på inköpspriset, det känns behagligt. 
 
 
 
 
Den största orsaken till att jag vill amortera mindre är för att jag vill kunna spara likvida medel till handpenning (10 % av bostadspriset) för kommande husköp. Jag är medveten om att det finns handpenningslån att ta till, men på något sätt så tycker jag inte att det känns "okej", jag vill åtminstone ha handpenningen själv.

Jag är också medveten om att jag får betala mer i boränta än vad jag får som intäktsränta när jag sätter motsvarande ränta på sparkontot, men jag anser att det är så marginellt så det är värt det. 
 

#SägDinBuffert

En ny hashtag att följa på Twitter är #SägDinBuffert! Jag gillar att få inblick i andras privatekonomier så det här är ett utmärkt sätt att komma nära. 

Jag själv har nog en relativt liten buffert - jag försöker hålla mig till 3 000 - 4 000 kr. För att äga en bostadsrätt där diskmaskinen eller kylskåpet kan gå sönder helt plötsligt är det väldigt lite. Tryggheten är att jag har ganska mycket pengar på andra ställen som inom några bankdagar finns att tillgå på mitt lönekonto. 
 
 
 
Hur tänker ni angående buffert? Hur stor är den? 

Min portfölj - för stor bolagsrisk?


85 st Coca Cola Co
470 st Electra Gruppen
166 st Hennes & Maurtiz B
35 st Profilgruppen B
780 st Ratos B
10 st Ratos pref.
286 st Skanska B
130 st Swedbank A
 
 
Som ni ser ovan så innehåller min aktieportfölj 7 stycken olika bolag. Jag kan tänka mig att på ganska kort sikt i alla fall ha bortåt 10 stycken bolag istället. Just att sprida aktieinnehaven till olika branscher, länder och andra faktorer är något jag tycker är viktigt. 
 
 
 
Ovan är en bild från en serie som Günther Mårder har gjort, "sju gyllene regler för aktiesparande". Ni kan se det efter en sökning på Youtube. Marknadsrisken är bestående men det intressanta kommer när man ser på boalgsrisken. Ju fler bolag i portföljen, desto lägre blir bolagsrisken. 
 
Mina bolag i portföljen placerar sig i lite olika kategorier; material, finans & fastighet, sällanköpsvaror, bygg och utländska bolag. Inför nästa aktieköp (troligen i slutet av juni) måste jag fundera på om jag ska utöka med någon ytterligare kategori eller kankse något utländskt företag. 

PengarMoneyPengar

Välkommen till bloggen om min privatekonomi! Min väg mot höga passiva inkomster.

RSS 2.0