Sparkonton - vad tänka på?

När det kommer till sparkonton så är det några saker som jag absolut tycker ska finnas med i villkoren.

1) Insättningsgaranti. Definitivt det viktigaste. Om institutet du har pengarna hos går i konkurs innebär insättningsgarantin att staten går in och ger ersättning. Enligt Riksgälden kan ersättning fås på maximalt 950 000 kronor per person och institut. Har du mer pengar än så är det alltså viktigt att du sprider ut dom på flera olika institut.

2) Fria uttag. Du vet kanske inte alltid när du behöver pengarna. Eller så vet du att du behöver kunna plocka ut pengar då och då. Fria uttag hjälper dig.

3) Kostnadsfritt. Skönt att inte behöva tänka på någon avgift.

Mitt tips: de tre punkterna ovan är alltså de kriterier som ska finnas med vid räntesparande enligt mig. Den bank som jag har använt mig av i flera år är Hoist. De har insättningsgaranti, fria uttag och är gratis. Hoist.png

Hoist har kommit med två nyheter på senaste tiden;

En app: jag har nyss tankat hem den och varit inloggad några gånger. En fräsch och överskådlig app. Det går att se alla konton och summan på dessa. Dock saknar jag hur mycket ränta i kronor man har fått ihop på varje konto. Säkert sådant som vidareutvecklas och kommer senare.

Höjning av räntan: just nu är räntan på kontot flex (insättningsgaranti, fria uttag och kostnadsfritt) 0,6 % men höjs till 0,75 % den 6 december. Mycket mer än vad man får för ränta på sparkonton hos storbankerna. Särskilt om man inte vill binda kapitalet.

Även när sparräntan var högre än vad den är nu hos exempelvis storbankerna har Hoist alltid haft en högre ränta.

Nackdelen då?

Man kan inte betala räkningar via hoist. Du kan alltså inte “nå” pengarna direkt ifall något händer. En överföring tar en dag - så se till att ha pengar till åtminstone en liten bufferten på din vanliga bank.


P.s. Jag har inte blivit sponsrad av Hoist. Tycker bara de är riktigt bra helt enkelt och vill tipsa vidare till er.

Ratos

Jag fick följande fråga från Kronan till Miljonen (blogglänk); “Hur går dina tankar kring Ratos just nu? Ökar du fortfarande eller behåller du enbart?”

Några dagar innan jag fick kommentaren hade jag köpt 11 stycken aktier i Ratos. Nedan ser ni min historik i Ratos. I början av år 2015 ser ni att jag både har sålt och köpt aktier. Detta är händelsen när jag överförde alla mina aktier från ett vanligt aktie- och fondkonto till ett ISK-konto.
 
 
Skärmavbild 2016-11-24 kl. 20.49.11.png
Ratos var ett av de första bolagen som jag köpte till min portfölj. En stark orsak var att jag ville ha spridning på bolagsinnehav för att på så sätt minska risken. Ratos hade och har ju en hel del olika bolag. Dessutom var direktavkastningen riktigt bra. En bra grund för min portfölj - trodde jag.
 

Som ni ser har aktiekursen en trend neråt. Ni vet säkert att Ratos haft en hel del problem med lönsamheten i vissa bolag, exempelvis Aibel. Som aktieägare har det inte varit jättekul att följa bolaget under de senaste åren.

 

Jag fortsätter ändå att köpa aktier i Ratos. Ibland känns det som att jag på något sätt har gift mig med bolaget. Tappar inte hoppet.

 

Min tro på bolaget har på senaste tiden blivit större än vad den har varit under det senaste året. Dels har VD:n bytts ut (Campbell mot Agervald), även om jag naturligtvis inte tycker att man kan skylla allt på Campbell. Några exitvinster har gjorts. Vi har även fått se några nya förvärv som åtminstone jag tycker ser lovande ut inför framtiden.


Det finns risk för utdelningssänkning. Jag är helt okej med det för att kanske på så sätt få bukt med en del problem som några av bolagen har.Svaret på frågan är ja, jag fortsätter att köpa. Hur gör ni? 

Sparkvot: 62,7 %

Imorgon kommer lönen in, fint! Lönen som utbetalas på grund av tjänst är 19 650 kronor. Dessutom kommer jag få ett arvode från min bostadsrättsförening på 500 kronor. Utdelningar den här månaden har varit på 454 kronor. 
 
 
Fullt fokus den här månaden är som vanligt aktier och boendesparande till framtida hus. Sparkvoten landar på 62,7 %, vilket jag är väldigt nöjd över. 

PengarMoneyPengar

Välkommen till bloggen om min privatekonomi! Min väg mot höga passiva inkomster.

RSS 2.0