Nettoförmögenhet 31/1-16

En stor del av mina tillgångar är aktier. Värdet på dessa ändras sig såklart mycket när börsen förändras. Just den här första månaden på året har varit tuff för börsen då den har sänkts väldigt mycket. Tur då att jag har lön som gör att jag kan spara undan ännu lite mer. För min del har nettoförmögenheten sänkt med 4 434 kronor och landar nu på 539 804 kronor. 
 
 
 

Sänkta utdelningar?

Dagens Industri rapporterar om att analytiker tror på sänkt utdelning från flera håll i år. Banker och verkstadsbolag tillhör de kategorier som kan ge sämre utdelning än året innan. Framförallt är det inom tung industri, energi, gruvor och stål som det rapporteras se illa ut. Samtidigt har såklart vissa bolag gått bättre än tidigare år. 
 
Nu lever inte jag på mina utdelningar -än- men jag känner redan nu att det är viktigt att eliminera risken för att bli utan utdelningar helt eller att utdelningarna sänks kraftigt. Min tanke har varit att sprida mina aktieköp till flera olika bolag. Bolag som även verkar i olika branscher och marknader. 
 
Kontant utdelning från NCC uteblir i år
NCC hade förra året en kontant utdelning om totalt 12 kronor per aktie (6 kronor per aktie utdelades två gånger). Jag har haft en förhoppning om att även för 2016 få utdelning med minst lika mycket. Som säkert många av er redan vet så uteblir istället utdelningen om man tänker kontanter, istället ska aktieägarna få ta del av Housing. På lång sikt kommer det här bli bra tror jag. 
 
Fortsatt mål att sprida riskerna
Varje månad överför jag från min lön 4 800 kronor till aktieköp. Utöver dessa pengar kommer jag att återinvestera utdelningar som jag får under året och sätter dessa i arbete. Jag kommer att investera i mina befintliga bolag men även försöka hitta andra bolag som jag kan investera i och få bra direktavkastning för. Under året har jag tänkt mig att ta in ytterligare ett amerikanskt företag. Jag sitter också och tittar på något svenskt företag till. Vi får se vart det landar. 
 
 
 
 
 

Aktieköp - Ökar i Industrivärden & Swedbank


Jag har köpt några få aktier igen! Sådanna här aktieköp har möjliggjorts på grund av de förmånliga courtagepriser som finns nu för tiden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idag köpte jag 5 stycken aktier i Industrivärden.  Kursen blev 127 kronor. Om utdelningen blir samma som förra året, det vill säga 6,25 kronor per aktie, handlade jag aktierna till en direktavkastning av 4,9 %. Allt annat lika ökar jag utdelningarna med 31,25 kronor. Totalt har jag nu 69 stycken aktier i bolaget. Tanken är att öka på andelen i Industrivärden då och då. 
 
Dagens andra köp blev 3 stycken aktier i Swedbank. Kursen blev 168,50 kronor per styck. Om utdelningen blir samma som förra året, det vill säga 11,35 kronor per aktie, handlade jag aktierna till en direktavkastning av 6,7 %. Allt annat lika ökar jag utdelningarna med 34,05 kronor. Totalt har jag nu 173 stycken aktier i bolaget. Jag är medveten om att en del analytiker spår att utdelningen från Swedbank kan komma att minska. 

PengarMoneyPengar

Välkommen till bloggen om min privatekonomi! Min väg mot höga passiva inkomster.

RSS 2.0